Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Witamy miłośników słodkości w królestwie deserów, gdzie głównymi bohaterami są truskawki i bita śmietana. Mam tu dla Was przepis na nieziemsko smaczny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. To idealny sposób na spożytkowanie sezonowych truskawek i zaspokojenie słodkiego głodu. Urocze, czerwone owoce w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną bitą śmietaną to kompozycja, która zawsze zachwyca. Ten smak letnich dni, prosto z blachy, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Radosna, lekka i pełna słodkości – przygotujcie się na festiwal smaku, jaki daje to ciasto.
admin
Składniki:
- biszkopt
- 6 jajek
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem śmietanowy
- 2 kubki śmietany 36% (jeden kubek ma 200 g)
- galaretka (u mnie ananasowa)
- szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 1 kg truskawek
- dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- litr wody
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy przez 20 minut w temp. 160-170 stopni. Studzimy. -
2.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier. Cały czas ubijając dolewamy do niej przestudzoną galaretkę, małym ciurkiem i cały czas ubijając. Na końcu wrzucamy umyte truskawki (większe można na pół przekroić), mieszamy delikatnie łyżką, masę wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa się zsiądzie. Następnie wylewamy na masę 2 przestudzone galaretki, rozpuszczone wcześniej w litrze wody (lub takiej ilości wody jaka jest w przepisie na opakowaniu galaretki, moje galaretki były na pół litra wody jedna). Wkładamy blachę do lodówki i czekamy aż galaretki się zsiądą.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Nie smarujemy niczym blachy do pieczenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z blachy i nie odcinamy brzegów. Dzięki temu śmietana nie spłynie z ciasta. Blacha 39×24.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami
Następny przepis: Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym