Biszkopt z masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową

Przywróć wspomnienia z dzieciństwa dzięki temu wykwintnemu ciastu – Biszkopt z masą budyniową. To przepis, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w swojej kolekcji. Jest prosty, ale wynik jest niczym oszałamiająca eksplozja smaków. Pachnący biszkopt stanowi idealną bazę dla aksamitnej, słodkiej masy budyniowej. To ciasto jest klasykiem, który nigdy nie wychodzi z mody. Świetnie komponuje się z kawą na popołudniową przerwę lub jako deser po obiedzie. Zapraszamy do odkrycia, jak łatwo można przygotować to ciasto budyniowe na biszkopcie i cieszyć się nim w dowolnym momencie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dekagramów masła
  • Dodatkowo:
  • 50 gramów czekolady mlecznej

Biszkopt z masą budyniową – jak zrobić?

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.

  2. Przygotowanie masy:

    Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.

  3. Przełożenie:

    Biszkopt – masa budyniowa – biszkopt – masa budyniowa – starta czekolada

xxxx – dodatkowe informacje

Na masę między biszkopty można wyłożyć dowolne owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec z bitą śmietaną
Następny przepis: Biszkopt z masą chałwową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode