biszkopt z masa ananasowa
Zachwyć swoje podniebienie tropikalnym smakiem tego wyjątkowego ciasta – biszkoptu z masą ananasową. To przepyszne, puszyste ciasto z delikatnym biszkoptem i soczystą, słodko kwasną masą z ananasa to idealny deser dla każdego miłośnika egzotycznych smaków. Starannie dobrane składniki zapewnią niesamowitą harmonię smaków. Biszkopt z masą ananasową to świetny pomysł na niedzielny deser, ale również doskonały wybór na specjalne okazje. Eksperymentuj w kuchni i poczuj aromat dojrzałego ananasa w każdym kęsie tego wyjątkowego ciasta. Ciesz się tropikalnym smakiem bez względu na porę roku.
admin
Składniki:
- Biszkopt jasny
- 8 jaj
- 25 dkg cukru
- Po 16 dkg maki pszennej i kartoflanej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 8 lyzek goracej wody
- Biszkopt ciemny
- Tak samo jak poprzedni, tylko 2 lyzki kakao dodajemy oprocz skladnikow
- Masa ananasowa
- 2 puszki ananasów
- 2 budynie śmietankowe
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki maki pszennej
- Margaryna
- 3 lyzki bulki tartej
Biszkopt z masa ananasowa – jak zrobić?
- Biszkopt jasny, białka ubić z cukrem, na ubitą pianę wlewamy gorącą wodę i ubijamy dalej, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszając łyżką. Wlewamy na blachę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Biszkopt ciemny, robimy jak poprzedni, tylko na koniec dodajemy kakao wymieszane z mąką i proszkiem.
- Gdy biszkopty ostygają przekrawamy każdy na pół.
- Masa ananasowa, z puszek ananasów odlewamy sok do dwóch szklanek. Jeśli nie są pełne, dolewamy zimną wodę. Na tym soku gotujemy budyń. 1.5 szklanki zagotowujemy z cukrem, resztę mieszamy z budyniem i mąką. Gotujemy jak budyn, a gdy wystygnie, utrzeć z margaryną i przekładać biszkopty.
- Biszkopt jasny
- Masa
- Biszkopt ciemny masa biszkopt jasny
- Masa
- Biszkopt ciemny
- Masa
- Bułka tarta
xxxx – dodatkowe informacje
Do masy można pokroić ananasy w malutką kosteczkę..
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec z bitą śmietaną
Następny przepis: Biszkopt z masą chałwową