Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

Nasza dzisiejsza propozycja to biszkopt z delikatną piankową masą śmietankowo-malinową. To połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu z połączeniem świeżych malin i kremowej pianki ogólnie kojarzy się ze słodką, letnią przyjemnością. Ten wspaniały deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika owoców i słodkości. Biszkopty są niezwykle uniwersalne i doskonale komponują się z różnymi kremami i owocami. Tutaj postawiliśmy na klasyczną piankę śmietankową o delikatnym, subtelnie słodkim smaku, którą idealnie uzupełnia smak świeżych malin. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu naszej piankowej masy do tortu, całość nabiera niezwykle efektownego wyglądu.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g rozpuszczonej margaryny
  • Piana
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • Dżem wiśniowy duży słoiczek
  • Dodatkowo
  • Pergamin (papier do pieczenia)
  • Tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt z delikatną piankową masą śmietankowo-malinową – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt
    Białka należy ubić na sztywno.
    Powoli wsypać cukier i dalej ubić.
    Następnie należy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
    Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Na koniec dodać margarynę, wymieszać całość.
    Biszkopt wylać na blachę i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, aż się ładnie zarumieni.
    Upieczony biszkopt należy zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

  2. 2.
    Piana
    malinowa:
    Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.
    Mleko wlać do wysokiego naczynia, miksować około 2 minuty.
    Powoli dodawać tężejącą galaretkę, miksować kolejne 3 minuty.
  3. 3.
    Przygotowanie
    Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
    Na jeden płat ciasta rozsmarować dzem wiśniowy, przykryć drugą część biszkoptu i wylać połowę tężejącej masy.
    Przykryć kolejnym płatem ciasta i wylać na wierzch resztę masy piankowo śmietankowo-malinowej.
    Smacznego:)

Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową – dodatkowe informacje

Swietnie smakuje takze i z inna galaretka np truskawkowa.

Liczba porcji 12 osób

Czas przygotowania to około 30 minut.

Czas pieczenia około 35 minut

ABY BISZKOPT BYŁ PUSZYSTY PAMIĘTAJMY O ODDZIELENIU ZÓŁTEK OD BIAŁEK I NAJPIERW UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM A POTEM DODAJEMY ZÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI.

WYMIARY BLACHY 25 X 40.

Temp pieczenia 180 st.C.

Czas pieczenia 35 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z brzoskwiniami
Następny przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode