Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)

Biszkopt piernikowy to wyjątkowy wariant klasycznego biszkoptu, który z pewnością dostarczy niepowtarzalnych doznań smakowych. Jego intensywny smak, zapach przypraw korzennych i głęboki, ciemnobrązowy kolor będą stanowić niezwykłe tło dla wielu deserów i tortów. Dzięki temu przepisowi, przygotujesz biszkopt o różnych wymiarach, do małych ciasteczek, dużej tarty czy okazałego tortu. Idealnie komponuje się z kremami na bazie białej czekolady, kawy, czy twarogu. To doskonały sposób na dodanie swoim wypiekom nieco świątecznego charakteru, jednak biszkopt piernikowy smakuje równie dobrze przez cały rok. Ta propozycja na pewno zachwyci wszystkich miłośników piernika.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • 3 jajka
  • 100g cukru (ciut mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
  • Tortownica o średnicy 22-24 cm (*)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
  • Tortownica o średnicy 25-26 cm (**)
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
  • 4 łyżki kakao (płaskie)
  • 3,5-4 łyżeczki przyprawy do piernika

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary) – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej „nie przebić”.) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao. Masy przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  2. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.

Biszkopt piernikowy do ciast i tortów – dodatkowe informacje

(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.

(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt owsiany kakaowy
Następny przepis: Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode