Biszkopt owsiany kakaowy

Biszkopt owsiany kakaowy

Biszkopt owsiany kakaowy to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego pieczenia. Ten przepis to doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych, bez zbędnych kalorii. Właśnie taki jest nasz biszkopt – pyszny, zdrowszy alternatywny dla tradycyjnych ciast. Dzięki użyciu mąki owsianej dostarcza błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatek kakao nadaje mu intensywnego, czekoladowego smaku, który idealnie komponuje się z subtelną słodyczą ciasta. To doskonały wybór na podwieczorek czy weekendowe spotkania z bliskimi. Niezwykle prosty w przygotowaniu, zachwyci wszystkich nie tylko smakiem, ale także aromatem podczas pieczenia.

Składniki:

  • 10 jajek wielkości L lub 13 mniejszych
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Biszkopt owsiany kakaowy – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i po kolei dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce sypkich produktów. Staramy się, aby biszkopt był jak najszybciej „zmiksowany”.
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 28cm. Dno tortownicy powinno być wyłożone papierem do pieczenia, natomiast boki pozostawiamy niczym nie wyłożone czy wysmarowane.
  2. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku.
    Czasu pieczenia nie podaję. Ciasto jest gotowe w momencie gdy wbity w pieczący się biszkopt patyczek/wykałaczka jest suchy.

Biszkopt owsiany kakaowy – dodatkowe informacje

Biszkopt owsiany kakaowy nie jest zbyt słodki, dlatego, że zazwyczaj masy do tortów są na tyle słodkie, że nie ma sensu jeszcze docukrzać biszkoptu. Oczywiście, jak ktoś lubi, to może dosypać więcej cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BISZKOPT ORZECHOWY
Następny przepis: Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode