Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Biszkopt przekładany kremem i dżemem to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy uroczystych okazjach. Ciasto ma lekką i puszystą konsystencję, a soczysty dżem doskonale komponuje się z delikatnym kremem. Różności smaków i tekstur sprawiają, że biszkopt przekładany na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Czy to do popołudniowej kawy, czy na deser po obiedzie – przepis na ten pyszny biszkopt przekładany jest prosty w wykonaniu i z pewnością będzie stanowić smakowity dodatek do każdej chwili spędzonej przy stole. Zaskocz swoich gości niezwykle apetycznym ciastem!

Składniki:

  • Biszkopt (upiec dwa):
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • aromat śmietankowy
  • Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Kostka masła
  • aromat śmietankowy
  • 250ml śmietanki 30%
  • Płaska łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • Ponadto:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • Posypka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • około 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Biszkopt przekładany kremem i dżemem – jak zrobić?

  1. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i olejek, zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić. Upiec 2 takie biszkopty lub jeden z 8 jaj i rozciąć na dwa placki.
  2. 2. W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń i aromat śmietankowy. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
  3. 3. W rondelku rozpuścić masło, potem dodać cukier i poczekać chwilką aż się rozpuści. Następnie dodać płatki i wiórka. Całość zrumienić na złoty kolor. Ostudzić.
  4. 4. Składanie ciasta:
    BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – DŻEM PORZECZKOWY – BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – POSYPKA
  5. 5. Ciasto schłodzić.

dodatkowe informacje – Biszkopt przekładany kremem i dżemem

blaszka 24×33


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)
Następny przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode