Biszkopt przekładany kremem i dżemem
Biszkopt przekładany kremem i dżemem to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy uroczystych okazjach. Ciasto ma lekką i puszystą konsystencję, a soczysty dżem doskonale komponuje się z delikatnym kremem. Różności smaków i tekstur sprawiają, że biszkopt przekładany na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Czy to do popołudniowej kawy, czy na deser po obiedzie – przepis na ten pyszny biszkopt przekładany jest prosty w wykonaniu i z pewnością będzie stanowić smakowity dodatek do każdej chwili spędzonej przy stole. Zaskocz swoich gości niezwykle apetycznym ciastem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt (upiec dwa):
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- aromat śmietankowy
- Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- Kostka masła
- aromat śmietankowy
- 250ml śmietanki 30%
- Płaska łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- Ponadto:
- dżem z czarnej porzeczki
- Posypka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki płatków owsianych
- około 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
Biszkopt przekładany kremem i dżemem – jak zrobić?
- 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i olejek, zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić. Upiec 2 takie biszkopty lub jeden z 8 jaj i rozciąć na dwa placki.
- 2. W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń i aromat śmietankowy. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
- 3. W rondelku rozpuścić masło, potem dodać cukier i poczekać chwilką aż się rozpuści. Następnie dodać płatki i wiórka. Całość zrumienić na złoty kolor. Ostudzić.
-
4. Składanie ciasta:
BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – DŻEM PORZECZKOWY – BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – POSYPKA - 5. Ciasto schłodzić.
dodatkowe informacje – Biszkopt przekładany kremem i dżemem
blaszka 24×33
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt piernikowy do ciast i tortów (różne wymiary)
Następny przepis: Biszkopt z 8 jaj rzucany