BISZKOPT ORZECHOWY

BISZKOPT ORZECHOWY

Biszkopt orzechowy to klasyka, której smak porównać można jedynie do ciepłych wspomnień spędzonych w kuchni babci. To delikatne, puszyste ciasto, z delikatnym nutami orzechów, jest idealne na torty i ciasta warstwowe, jak również jako samodzielna słodka przekąska. Niezależnie od liczby jaj, czy to 4, 6, czy 8, to ciasto zawsze perfect rozpływa się w ustach. To doskonały wybór dla każdego, kto pragnie poczuć kuszące połączenie tradycyjnej domowej kuchni z odrobiną luksusu. Oto tajemniczy przepis na biszkopt orzechowy – jedno z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych ciast!

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • ok. 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy – jak zrobić?

  1. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka- wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dodać orzechy i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut. Wystudzony przekroić na 2 blaty.

Słowa kluczowe: blat orzechowy do tortu, blat orzechowy, biszkopt orzechowy z 8 jaj, biszkopt orzechowy z 6 jaj, przepis na biszkopt orzechowy, biszkopt orzechowy z 4 jaj, biszkopt orzechowy do tortu, biszkopt orzechowy.

Porady – dodatkowe informacje

Aby biszkopt orzechowy nie opadł, najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie miksować je z cukrem na najwyższych obrotach. Resztę składników należy mieszać mikserem na najniższych obrotach, zawsze w tę samą stronę. Ważne jest, aby nie uderzać łyżką w miskę, w której mieszamy biszkopt, ani nie uderzać w brytfankę, w której znajduje się masa biszkoptowa. Gotowy biszkopt orzechowy powinno się włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt NIEZAWODNY
Następny przepis: Biszkopt owsiany kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode