Biszkopt jasny-rzucany
Biszkopt jasny-rzucany to prosty, a zarazem klasyczny element wielu deserów. Idealny do tortów czy ciast z owocami, a dzięki korzystaniu z 10 jaj staje się wyjątkowo puszysty i lekki. Jego uniwersalny smak i konsystencja sprawiają, że idealnie komponuje się z różnego rodzaju kremami, galaretkami, owocami czy deserowymi sosami. Ten przepis na biszkopt rzucany z 10 jaj jest niezawodny, a wykonanie ciasta nie sprawi trudności nawet początkującym cukiernikom. Niezwykle istotne jest tu utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i dokładne ubijanie jaj, to dzięki nim biszkopt jasny-rzucany zyska swoją charakterystyczną, delikatną strukturę.
admin
Składniki:
- na wysoki biszkopt (10 cm) wysoka tortownica o średnicy 25 cm ; biszkopt można przekroić na 4-6 blaty
- 10 jaj (białka i żółtka osobno)
- 9 łyżek kopiastych mąki pszennej tortowej czyli 270 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 łyżek cukru tj. 200 g
- szczypta soli
Biszkopt jasny-rzucany – jak zrobić?
-
1.
Dno wysokiej tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków niczym nie smarować. Jeśli nie posiadamy takiej, za pomocą szerokiego paska należy ją podwyższyć lub piec biszkopt dwa razy (z połowy porcji każdy). -
2.
Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek). Miksować, aż się rozpuści. Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem. Dodać do białek i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką; od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt). -
3.
Wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. (Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia). Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
Biszkopt jasny-rzucany – dodatkowe informacje
Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia.Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.