Biszkopt jasny
Jeżeli szukasz klasycznego przepisu na biszkopt jasny, ten jest dla Ciebie. To tradycyjne ciasto, które jest podstawą wielu deserów i ciast. Jego puszysta struktura i delikatny smak czynią go idealnym dodatkiem do różnych deserów – od tortów po ciasta z owocami. To przepis, który każdy miłośnik pieczenia powinien znać – biszkopt jest prosty do przygotowania, ale wymaga pewnych umiejętności i technik. Składniki, które potrzebujesz to jajka, cukier, mąka i proszek do pieczenia. Przygotuj się na to, że tworzenie biszkoptu jasnego stanie się Twoim ulubionym rytuałem pieczenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Biszkopt jasny – jak zrobić?
- Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej. Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
Biszkopt jasny – dodatkowe informacje
Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA)
Następny przepis: Biszkopt jasny-rzucany