BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW
Biszkopt jest jednym z najważniejszych elementów każdego pysznego tortu. Ten lekki, puszysty i delikatny wypiek stanowi idealną bazę do różnego rodzaju ciast, zwłaszcza tych na specjalne okazje. Nasz przepis na biszkopt w prodiżu to ponowne odkrycie tego klasycznego wypieku. Prosta receptura i naturalne składniki gwarantują wyjątkowy smak, a przy użyciu prodiżu otrzymamy równomiernie upieczone, idealne w kształcie ciasto. To doskonały przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, jak i dla doświadczonych kulinarnych pasjonatów. Spróbujcie sami i przekonajcie się, ile radości może przynieść pieczenie biszkoptu.
admin
Składniki:
- na ciasto 28 cm: do podzielenia na 2 lub 3 części
- 6 jajek
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt- baza do tortów – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od zółtek, miksujemy na sztywno.
- Stopniowo dodajemy po 1 żółtku, dalej miksujemy.
- Dodajemy po kolejnej porcji cukru, miksujemy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
- Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok. 25 minut.
- Studzimy.
BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego kakao.