Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Jest to posiłek, który od wieków stanowi istotny element naszej kulinarii. Składniki takie jak kiszona kapusta, świeże pieczarki, kiełbasa i przyprawy tworzą wyjątkową mieszankę smaków, której nie da się zapomnieć. To danie, poza wyjątkowym smakiem, zapewnia również wiele korzyści dla zdrowia – jest źródłem białka, błonnika i witamin. Bigos z pieczarkami to doskonały przepis na zimowe wieczory, ale także na tradycyjne świąteczne uroczystości. Oto lista składników, które są potrzebne do przygotowania tego pysznego dania.

Składniki:

  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 3-4 pętki zwyczajnej kiełbasy (może być inna)
  • 10-14 sztuk pieczarek
  • 1 mała cebula
  • przecier pomidorowy
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła lub margaryny

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Kapustę odciskamy z kwasu, kroimy, zalewamy zimną wodą dodajemy przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, smażymy z cebulką. Dodajemy do gotującej się kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy z cebulką, dodajemy do kapusty, mieszamy.
  2. Jak kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do bigosu, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe.

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami – dodatkowe informacje

Czasami z obiadu zostaje upieczone udko czy kawałek pieczeni, ja zawsze zamrażam i kiedy gotuję bigos, odmrażam, kroję, podsmażam i dodaję do bigosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z jarmużem (wege)
Następny przepis: Bigos z karkówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode