Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami
Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Jest to posiłek, który od wieków stanowi istotny element naszej kulinarii. Składniki takie jak kiszona kapusta, świeże pieczarki, kiełbasa i przyprawy tworzą wyjątkową mieszankę smaków, której nie da się zapomnieć. To danie, poza wyjątkowym smakiem, zapewnia również wiele korzyści dla zdrowia – jest źródłem białka, błonnika i witamin. Bigos z pieczarkami to doskonały przepis na zimowe wieczory, ale także na tradycyjne świąteczne uroczystości. Oto lista składników, które są potrzebne do przygotowania tego pysznego dania.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy kiszonej kapusty
- 3-4 pętki zwyczajnej kiełbasy (może być inna)
- 10-14 sztuk pieczarek
- 1 mała cebula
- przecier pomidorowy
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- przyprawa do bigosu
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki masła lub margaryny
Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami – jak zrobić?
- Kapustę odciskamy z kwasu, kroimy, zalewamy zimną wodą dodajemy przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, smażymy z cebulką. Dodajemy do gotującej się kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy z cebulką, dodajemy do kapusty, mieszamy.
- Jak kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do bigosu, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe.
Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami – dodatkowe informacje
Czasami z obiadu zostaje upieczone udko czy kawałek pieczeni, ja zawsze zamrażam i kiedy gotuję bigos, odmrażam, kroję, podsmażam i dodaję do bigosu.