Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka to pyszny i zdrowszy zamiennik tradycyjnej polskiej potrawy. Idealny dla wszystkich osób na diecie lub poszukujących lżejszych wersji klasycznych dań. Bigos z kabaczka to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ta wersja bigosu jest nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna i pełna wartości odżywczych. Kabaczek doskonale zastępuje kapustę, nadając potrawie wyjątkowego, delikatniejszego smaku. To również świetna opcja dla wegetarian. W przepisie na bigos z kabaczka znajdują się tylko naturalne składniki, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 małe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 laski kiełbasy
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Bigos z kabaczka – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  2. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy.
  3. Kabaczka obiera ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej kiełbasy.
  4. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do kabaczka.
  5. Dusimy pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
  6. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Bigos z kabaczka – dodatkowe informacje

Podajemy z pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z jarmużem (wege)
Następny przepis: Bigos z karkówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode