Bigos po myśliwsku
Bigos po myśliwsku to smaczne danie, które tradycyjnie serwuje się na polskich stołach podczas uroczystości czy ważnych okazji. Bigos składa się z różnych gatunków mięs, kapusty kiszonej, świeżej i suszonych owoców. Jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i tradycyjnych polowań, gdzie chętnie spożywany jest przez myśliwych. To danie cudownie łączy w sobie smaki wiejskiej kuchni oraz polskiej tradycji. Starannie dobrana mieszanina przypraw sprawia, że każda porcja bigosu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bigos po myśliwsku to przepis, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty z beczki
- garść suszonych grzybów (ok. 40 g)
- 100 g wędzonych śliwek
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela
- 5 ziaren pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Bigos po myśliwsku – jak zrobić?
- Grzyby zalewamy wrzątkiem – około 1,5 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Śliwki kroimy w plastry.
- Kapustę kroimy jeśli jest dłuższa niż 4-5 cm. Zbyt kwaśną płuczemy, należy jej spróbować.
- Przekładamy do garnka, zalewamy grzybami z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości mieszając i kontrolując ilość wody, aby kapusta się dusiła.
- Do miękkiej kapusty dodajemy przecier i melasę. Doprawiamy.
- Mieszamy i dusimy jeszcze 30 minut.
- Podajemy z pieczywem lub makaronem – Łazanki.
Bigos po myśliwsku – dodatkowe informacje
Do dania można dodać pieczone mięso lub kiełbasę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos pieczarkowy
Następny przepis: Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny