Biały chłodnik z Białegostoku

Biały chłodnik z Białegostoku

Chłodnik biały z Białegostoku to propozycja idealna na ciepłe, letnie dni, kiedy pragniemy zjeść coś lekkiego, odświeżającego i wyjątkowo smacznego. To danie z bogatą historią, które skradło serca wielu Polaków i od lat jest nieodłącznym elementem kuchni podlaskiej. Kontrast między delikatną kwasowością śmietany, a słodkością warzyw sprawia, że chłodnik biały zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Chociaż jego przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania, efekt zdecydowanie oddaje te poświęcenia. Ten przepis jest dowodem na to, że kuchnia regionalna może być zarówno prosta jak i niezwykle satysfakcjonująca.

Składniki:

  • 4 – 5 ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • mała cebula lub szczypiorek
  • duży kubek jogurtu wegańskiego/ zwykłego/ śmietany
  • trochę wody do rozrzedzenia
  • ugotowane ziemniaki do podania
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek – duuuużo 😉 lub ile kto lubi

Biały chłodnik z Białegostoku – jak zrobić?

  1. biały chłodnik
    1.
    Ogórki obierz, następnie razem z rzodkiewką i cebulką pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski lub garnka
  2. biały chłodnik
    2.
    Następnie dodaj jogurt i dolej trochę wody, tylko tyle, żeby lekko rozrzedzić. Jeśli preferujesz gęste chłodniki, wodę pomiń i dodaj więcej jogurtu
  3. biały chłodnik
    3.
    Czas na koperek – dosyp ile lubisz (u mnie duuuuuuuużo) i wymieszaj
  4. biały chłodnik
    4.
    Dopraw solą, pieprzem i cytryną
  5. biały chłodnik
    5.
    Podawaj z ugotowanymi ziemniakami
    6.
    SMACZNEGO!

Porady – dodatkowe informacje

Oczywiście nie trzeba jeść z ziemniakami, tak podaję, bo to uwielbiam i w wersji ze świeżymi z wody i masłem i odsmażone z przyprawą do ziemniaków..;)

Jogurt wegański możesz zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną, jak w wersji mojej mamy;)

Jogurt, który miałam był lekko słodki, dlatego dla uzyskania odpowiedniego smaku dałam pół cytryny, jeśli Twój jogurt jest wystarczająco kwaśny, możesz ją pominąć 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biały barszcz z chrzanem
Następny przepis: Biały puch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode