Biały chłodnik z Białegostoku
Chłodnik biały z Białegostoku to propozycja idealna na ciepłe, letnie dni, kiedy pragniemy zjeść coś lekkiego, odświeżającego i wyjątkowo smacznego. To danie z bogatą historią, które skradło serca wielu Polaków i od lat jest nieodłącznym elementem kuchni podlaskiej. Kontrast między delikatną kwasowością śmietany, a słodkością warzyw sprawia, że chłodnik biały zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Chociaż jego przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania, efekt zdecydowanie oddaje te poświęcenia. Ten przepis jest dowodem na to, że kuchnia regionalna może być zarówno prosta jak i niezwykle satysfakcjonująca.
admin
Składniki:
- 4 – 5 ogórków gruntowych
- 6 rzodkiewek
- mała cebula lub szczypiorek
- duży kubek jogurtu wegańskiego/ zwykłego/ śmietany
- trochę wody do rozrzedzenia
- ugotowane ziemniaki do podania
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
- posiekany koperek – duuuużo 😉 lub ile kto lubi
Biały chłodnik z Białegostoku – jak zrobić?
-
1.
Ogórki obierz, następnie razem z rzodkiewką i cebulką pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski lub garnka -
2.
Następnie dodaj jogurt i dolej trochę wody, tylko tyle, żeby lekko rozrzedzić. Jeśli preferujesz gęste chłodniki, wodę pomiń i dodaj więcej jogurtu -
3.
Czas na koperek – dosyp ile lubisz (u mnie duuuuuuuużo) i wymieszaj -
4.
Dopraw solą, pieprzem i cytryną -
5.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami
6.
SMACZNEGO!
Porady – dodatkowe informacje
Oczywiście nie trzeba jeść z ziemniakami, tak podaję, bo to uwielbiam i w wersji ze świeżymi z wody i masłem i odsmażone z przyprawą do ziemniaków..;)
Jogurt wegański możesz zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną, jak w wersji mojej mamy;)
Jogurt, który miałam był lekko słodki, dlatego dla uzyskania odpowiedniego smaku dałam pół cytryny, jeśli Twój jogurt jest wystarczająco kwaśny, możesz ją pominąć 🙂