Biały barszcz z chrzanem

Biały barszcz z chrzanem

Tradycyjny biały barszcz z chrzanem to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinnych obiadach, zwłaszcza podczas wielkanocnych świąt. Idealna kompozycja kwaśnych, słodkich i pikantnych smaków, z dodatkiem białej kiełbasy, zapewnia unikalny, niepowtarzalny smak, który z pewnością zaskoczy każdego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Barszcz biały z chrzanem to danie, które sprawi, że Wielkanoc stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Ta wykwintna zupa o sycącym smaku i niepowtarzalnym aromacie to klasyk, który nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 3-4 plasterki białej kiełbasy
  • 8 ugotowanych jajek
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka (lub 2 łyżeczki świeżo startego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 150 ml śmietany 18%
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostka bulionowa mięsna

Biały barszcz z chrzanem – jak zrobić?

  1. Do gotującej się wody wrzucić kostkę bulionową, 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego i białą kiełbasę pokrojoną w talarki. Chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz majeranek. Pod koniec gotowania dodać chrzan. Całość zabielić śmietaną. Podawać z jajkami pokrojonymi w kostkę.

Biały barszcz z chrzanem – dodatkowe informacje

1/ Dla zwiększenia aromatu można dodatkowo dodać barszcz z torebki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: biały barszcz z maślanki
Następny przepis: Biały chłodnik z Białegostoku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode