Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami

Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami

Jeśli jesteś fanem zdrowych i pysznych potraw, ta biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami jest dla Ciebie. Idealna dla wegan, wegetarian, czy osób szukających lekkiego, ale sycącego posiłku. Wypełnienie papryki soczewicą i warzywami dostarcza organizmowi niezbędnych białek i błonnika. A więc, jeśli cenisz sobie dania pełne smaku, kolorów i prostoty, to ten przepis jest dla Ciebie idealny. Jest to również doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i dodanie do diety więcej warzyw i roślin strączkowych, tak ważnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Składniki:

  • 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 150g sera żółtego
  • masło do smażenia
  • pieprz, sól
  • czosnek granulowany

Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę.
    Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę.
    Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser.
  2. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Słowa kluczowe: papryka nadziewana soczewicą, papryka faszerowana soczewicą

Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami – dodatkowe informacje

Najlepiej upiec je wieczorem i podawać na drugi dzień, odgrzewając w piekarniku. Według mnie są najsmaczniejsze właśnie wtedy, gdy farsz dodatkowo przejdzie zapachem pieczonej papryki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała Nutella - bezglutenowe smarowidło czekoladowe
Następny przepis: BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode