Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami
Jeśli jesteś fanem zdrowych i pysznych potraw, ta biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami jest dla Ciebie. Idealna dla wegan, wegetarian, czy osób szukających lekkiego, ale sycącego posiłku. Wypełnienie papryki soczewicą i warzywami dostarcza organizmowi niezbędnych białek i błonnika. A więc, jeśli cenisz sobie dania pełne smaku, kolorów i prostoty, to ten przepis jest dla Ciebie idealny. Jest to również doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i dodanie do diety więcej warzyw i roślin strączkowych, tak ważnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
admin
Składniki:
- 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości)
- 200g zielonej soczewicy
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 nieduża cukinia
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 150g sera żółtego
- masło do smażenia
- pieprz, sól
- czosnek granulowany
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę.
Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę.
Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. -
Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Słowa kluczowe: papryka nadziewana soczewicą, papryka faszerowana soczewicą
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami – dodatkowe informacje
Najlepiej upiec je wieczorem i podawać na drugi dzień, odgrzewając w piekarniku. Według mnie są najsmaczniejsze właśnie wtedy, gdy farsz dodatkowo przejdzie zapachem pieczonej papryki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała Nutella - bezglutenowe smarowidło czekoladowe
Następny przepis: BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM