Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście

Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście

Czy cenisz smak tradycyjnej, polskiej kuchni? Jeśli tak, ten przepis na białą kiełbasę zapiekaną w kiszonej kapuście z pewnością Cię zainteresuje. Idealne połączenie charakterystycznego, lekko kwaskowatego smaku kiszonych warzyw z smakuje soczystej białej kiełbasy. To danie nie tylko rozgrzewa, ale również dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis, który jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 10 suszonych śliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy

Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Kapustę moczyć przez 2 godziny, następnie odcedzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  3. Do dużego naczynia przełożyć kapustę, cebulę z masłem.
  4. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz.
  5. Całość wymieszać, podlać przegotowaną wodą.
  6. Wstawić do podgrzanego piekarnika, dusić około ½ godziny w temp. 180 stopni pod przykryciem.
  7. Kiełbaski naciąć, ułożyć na podduszonej kapuście, dodać śliwki.
  8. Całość dusić do miękkości kapusty pod przykryciem.
  9. Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć kiełbaski, przemieszać kapustę, ewentualnie doprawić do smaku.

Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście – dodatkowe informacje

1. Do kapusty podczas smażenia można dodać majeranek do smaku lub kilka ziaren kminku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała kiełbasa w sosie cebulowo - pomidorowym
Następny przepis: Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode