Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście
Czy cenisz smak tradycyjnej, polskiej kuchni? Jeśli tak, ten przepis na białą kiełbasę zapiekaną w kiszonej kapuście z pewnością Cię zainteresuje. Idealne połączenie charakterystycznego, lekko kwaskowatego smaku kiszonych warzyw z smakuje soczystej białej kiełbasy. To danie nie tylko rozgrzewa, ale również dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis, który jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- ½ kg białej kiełbasy
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła
- 10 suszonych śliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy
Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Kapustę moczyć przez 2 godziny, następnie odcedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Do dużego naczynia przełożyć kapustę, cebulę z masłem.
- Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz.
- Całość wymieszać, podlać przegotowaną wodą.
- Wstawić do podgrzanego piekarnika, dusić około ½ godziny w temp. 180 stopni pod przykryciem.
- Kiełbaski naciąć, ułożyć na podduszonej kapuście, dodać śliwki.
- Całość dusić do miękkości kapusty pod przykryciem.
- Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć kiełbaski, przemieszać kapustę, ewentualnie doprawić do smaku.
Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście – dodatkowe informacje
1. Do kapusty podczas smażenia można dodać majeranek do smaku lub kilka ziaren kminku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa w sosie cebulowo - pomidorowym
Następny przepis: Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie