BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to propozycja pysznego, domowego posiłku, który nie wymaga wiele pracy, a efekt końcowy jest wartościowy i smakowity. To idealny komfortowy obiad dla rodziny, który zadowoli każdego miłośnika kiełbasy. Połączenie soczystej białej kiełbasy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami to klasyka polskiej kuchni, kojarząca się z domowym ciepłem i tradycją kulinarną. Ta potrawa ma coś nieodpartego w swojej prostocie i autentyczności. Ponadto, biała kiełbasa z ziemniakami jest niewiarygodnie sycąca i daje mnóstwo energii potrzebnej na cały dzień. Niezależnie od okazji, ten przepis zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 białych kiełbas surowych
- 2 cebule
- 2-3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren angielskich
- 1 szklanka bulionu
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami – jak zrobić?
-
1.
Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. -
2.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce ( każdy ziemniak kroimy na 8 części ). Bulion podgrzewamy, dodajemy musztardę francuską oraz przyprawy – obie papryki, majeranek oraz pieprz. Mieszamy. -
3.
W naczyniu żaroodpornym układamy zaparzone białe kiełbasy. Pomiędzy kiełbasy układamy ziemniaki i na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę. Całość zalewamy bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia.
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI – Dodatkowe informacje
Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
Następny przepis: Biała kiełbasa w boczku z cebulą