BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to propozycja pysznego, domowego posiłku, który nie wymaga wiele pracy, a efekt końcowy jest wartościowy i smakowity. To idealny komfortowy obiad dla rodziny, który zadowoli każdego miłośnika kiełbasy. Połączenie soczystej białej kiełbasy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami to klasyka polskiej kuchni, kojarząca się z domowym ciepłem i tradycją kulinarną. Ta potrawa ma coś nieodpartego w swojej prostocie i autentyczności. Ponadto, biała kiełbasa z ziemniakami jest niewiarygodnie sycąca i daje mnóstwo energii potrzebnej na cały dzień. Niezależnie od okazji, ten przepis zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 6 białych kiełbas surowych
  • 2 cebule
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren angielskich
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami – jak zrobić?

  1. 1.
    Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
  2. 2.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce ( każdy ziemniak kroimy na 8 części ). Bulion podgrzewamy, dodajemy musztardę francuską oraz przyprawy – obie papryki, majeranek oraz pieprz. Mieszamy.
  3. 3.
    W naczyniu żaroodpornym układamy zaparzone białe kiełbasy. Pomiędzy kiełbasy układamy ziemniaki i na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę. Całość zalewamy bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia.

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI – Dodatkowe informacje

Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
Następny przepis: Biała kiełbasa w boczku z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode