Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z regionalnymi akcentami, który sprawdzi się zarówno na większe spotkania rodzinne, jak i na co dzień. Znany i lubiany dla miłośników białej kiełbasy po bawarsku, którzy szukają nowych sposobów na urozmaicenie swojego ulubionego dnia. To danie jest klasycznym przykładem na to, jak piwo może być wykorzystane nie tylko jako dodatek do picia, ale również jako składnik kulinarny. Pieczenie kiełbasy w piekarniku sprawia, że zyskuje ona wyrafinowany smak, który nie jest porównywalny z żadnym innym przepisem. Ta biała kiełbasa z piekarnika z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule białe
  • ZALEWA PIWNA:
  • 0,5 szklanki piwa
  • 2 łyżki musztardy bawarskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ognistego*
  • * lub zwykłego pieprzu, jeśli lubimy mniej pikantną kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona w piwie – jak zrobić?

  1. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w półpiórka i obkładamy nimi kiełbasę. W miseczce łączymy piwo, miód, musztardę bawarską oraz sos sojowy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Powstałą mieszanką zalewamy kiełbasę, naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół) na 45 – 50 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy kiełbasę przez kolejne 40 minut.

* Na koniec pieczenia można odrobinę zwiększyć temperaturę, ustawić funkcję grillowania i przyrumienić kiełbasę przez kilka minut.

Porady – dodatkowe informacje

Biała kiełbasa pieczona w piwie, zwana również białą kiełbasą po bawarsku, to pyszna i aromatyczna potrawa. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, polecam podlewać kiełbasę zalewą z dna naczynia lub odrobiną piwa podczas pieczenia bez przykrycia.
Wtedy kiełbasa stanie się jeszcze bardziej soczysta i smaczna.
W przypadku kiełbasy parzonej, możemy zrezygnować z pierwszego etapu pieczenia pod przykryciem, ponieważ kiełbasa wytapia się i doskonale dochodzi podczas tego procesu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała dama z adwokatem
Następny przepis: Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode