Biała Dama – Deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą
Przedstawiamy przepis na „Białą Damę” – kremowy, słodki deser, który oczaruje Cię swoją delikatnością i wykwintnością. Podstawą tego deseru jest masa z serka mascarpone i białej czekolady, tworząca niesamowitą symfonię smaków. Miękkie i kremowe mascarpone idealnie komponuje się z delikatną białą czekoladą, co daje efekt prawdziwej uczty dla kubków smakowych. Nieskomplikowane składniki, które są łatwo dostępne w każdym sklepie, idealnie ze sobą współgrają, a efekt końcowy na pewno zachwyci Twoich gości lub rodzinę. Deser Biała Dama to połączenie elegancji, prostoty i niepowtarzalnego smaku.
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania deseru dla 9 osób:
- – 500g serka mascarpone
- – 2 tabliczki białej czekolady
- – 1 śmietana 36% (do deserów)
- Dekoracja:
- – 4 kawałki mlecznej czekolady startej na wiórki
- – maliny lub jagody
Biała dama – deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą – jak zrobić?
- 2 tabliczki białej czekolady kruszymy i przekładamy do małego rondelka, rondelek zaś wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Można dodać łyżkę śmietany 36% – czekolada nabierze ładnej konsystencji, będzie łatwiejsza do połączenia z serkiem. Ser mascarpone przekładamy do dużej miski i miksujemy blenderem na dość wysokich obrotach ok 2 minut. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy kolejną 1 minutę. Dolewamy rozpuszczoną białą czekoladę – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Deser nakładamy do kieliszków/pucharków i wkładamy do lodówki na ok.1 godzinę.
- Na samym końcu dekorujemy startą na wiórki mleczną czekoladą i owocami.
Biała Dama – dodatkowe informacje
Deser „lubi” niskie temperatury dlatego polecam zaserwowanie go gościom prosto z lodówki. Żeby jednak nie przesiąkł zapachami innych artykułów spożywczych – na czas chłodzenia przykrywam każdy kieliszek folią.