Bezy
Zbierając przepisy na bezy? Nasz przepis jest uniwersalny, niezależnie od tego czy masz 4, 5, 6, czy nawet 10 białek. Bezy, klasyczny deser z białek, to niezwykle elegancka i lekka propozycja na słodki deser. Ich przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga precyzji, a ich subtelną słodycz można pięknie skomponować z ulubionymi owocami, bitą śmietaną czy delikatną polewą. Nasz przepis pozwoli Ci zrobić perfekcyjnie chrupiące i delikatne w środku bezy.
admin
Składniki:
- 4 białka
- pełna szklanka cukru
- Szczypta soli
Bezy – jak zrobić?
- Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (do momentu, aż piana nie będzie wypadać z naczynia). Następnie powoli, po łyżeczce wsypywać cukier, jednocześnie miksując. Po wsypaniu całej szklanki cukru, ubijać jeszcze przez ok. 5 min. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy (kształt dowolny: kulki, różyczki itp.).
- Jeśli chcemy, aby bezy były w całości kruche, należy piec je ok. 70-80 min w zależności od ich wielkości w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast chcemy, by były płynne w środku, należy piec je ok. 30-40 min w temperaturze 170 stopni.
Słowa kluczowe:
- przepis na bezy z 5 białek
- przepis na bezy z 6 białek
- przepis na bezy z 10 białek
- przepis na bezy z białek
- przepis na bezy z 4 białek
- jak zrobić bezy przepisy
- bezy z białek
- bezy z 4 białek
- bezy przepis
- beza przepis
Bezy – dodatkowe informacje
Po upieczeniu bezy są od razu gotowe do spożycia. Dodatkowo można nadać bezom inny smak lub kolor. Do powyższego przepisu można dodać jeszcze czubatą łyżkę kakao lub kilka kropel soku np. malinowego (zabarwi bezy i nada im delikatny owocowy smak).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezowo - truskawkowa szkatułka
Następny przepis: Bezy migdałowe