Bezowo - truskawkowa szkatułka

Bezowo – truskawkowa szkatułka

Bezowo-truskawkowa szkatułka to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatne komponenty w idealnych proporcjach. Znakomity dla miłośników słodkości, ale i dla tych, którzy cenią sobie delikatne smaki. Truskawki dodają specyficznego charakteru i kwaskowatości, która idealnie balansuje słodycz bezy. Potrawa ta, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana, nie jest trudna do wykonania. Będzie doskonała na wszystkie rodzaje spotkań – zarówno te formalne, jak i te w gronie najbliższych. Bezowo-truskawkowa szkatułka to wykwintny tort, który zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • Beza:
    • 6 białek
    • 2 1/2 szkl. cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem:
    • 400 ml śmietany 30%
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 1 galaretka jabłkowo – miętowa
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Polewa:
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 1 łyżeczka masła

Bezowo – truskawkowa szkatułka – jak zrobić?

  1. Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 prostokąty tj. dno i góra szkatułki 21×11. Drugi papier podzielić na 10 cm pasy, będą to sztachetki do zrobienia boków. Dla ułatwienia można zrobić całe ścianki, 2 szt 21×10 i 2szt 11×10.
  2. Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą lub małą gwiazdką.
  3. Pianę nałożyć na 2 prostokąty, dno i górę szkatułki.
  4. Na drugą blachę wycisnąć dwa prostokąty 21×10 i dwa 11×10 lub tak jak u mnie 42 sztachetki 10 cm wysokie.
  5. Z części piany zrobić kilka małych bez do dekoracji. 2-3 łyżki piany zostawić do sklejenia szkatułki.
  6. Piekarnik nagrzać do temp100*C i włożyć blaszki na 20 min z termoobiegiem, następnie obniżyć temperaturę do 50 *C i suszyć ok 60 min. bez termoobiegu i jeszcze raz obniżyć temp do 20*C i suszyć 30 min. Bezy cały czas suszymy przy uchylonych drzwiczkach.
  7. Sklejamy części szkatułki wyciskając pianę z rękawa cukierniczego. Sklejone pudełko wstawiamy do piekarnika na 30 min temp 30*C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonych drzwiczkach.
  8. Truskawki umyć, osuszyć. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej wody. Kilka truskawek zostawić do dekoracji a resztę pokroić i włożyć do wystudzonej galaretki i zostawić do stężenia.
  9. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło i wymieszać. Pędzelkiem wysmarować szkatułkę dokładnie w środku i dekoracyjnie na zewnątrz.
  10. Galaretkę truskawkową wymieszać z jabłkowo-miętową i rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Zostawić do schłodzenia. Śmietanę ubić dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać.
  11. Szkatułkę wypełnić śmietaną i zastygniętą galaretką z truskawkami. Udekorować bezami i truskawkami.

Bezowo – truskawkowa szkatułka – dodatkowe informacje

Radzę skorzystać z łatwiejszej opcji tzn. ścianki zrobić w całości tak jak dno i górę szkatułki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami
Następny przepis: Bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode