Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki:
- BEZA:
- białka – 120 g (ok. 3 sztuki)
- cukier puder – 240 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- MASA I OWOCE:
- śmietana kremówka – 600 g (kremówka 36%)
- truskawki
Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy zgrabne ciasteczka, należy zachować odstęp ok 2cm z każdej strony bo urosną.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st. pieczemy ok 10min, po tym czasie zmniejszamy do 130st i suszymy ok 40 min, następnie zmniejszamy do 80st i kolejne 30 min.
Wszystko zależy od wielkości ciastek i tego czy chcemy w środku mieć je ciągnące czy kruszące się.
- MASA:
Ubijamy śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią zimne bezy, na wierzch układamy truskawki, najlepiej spożyć do 12h.
Same suche bezy można przechowywać w szczelnym zamknięciu nawet kilka tygodni.
Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami – dodatkowe informacje
NIGDY nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, można pod koniec sprawdzić czy nas zadowala beza, ale nie wcześniej niż po 60 minutach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezowe baranki i wieniec z gniazdek
Następny przepis: Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka