Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

Każdy miłośnik słodyczy powinien skosztować bezowych ciastek z bitą śmietaną i truskawkami. To subtelne i eleganckie połączenie smaków, które zaskoczy każdego gościa i sprawi, że normalny obiad przemieni się w prawdziwe święto. Te ciasteczka są zwiewne, jak marzenie, z chrupiącą teksturą bezy, miękką i kremową bitą śmietaną oraz słodkimi i soczystymi truskawkami. Są idealne na letnie spotkania, ale nie tylko. Bezowe ciastka to prawdziwa symfonia smaku, którą warto odkryć na nowo. Dla miłośników słodkości nie będzie to tylko deser, ale prawdziwe przeżycie kulinarne.

Składniki:

  • BEZA:
  • białka – 120 g (ok. 3 sztuki)
  • cukier puder – 240 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • MASA I OWOCE:
  • śmietana kremówka – 600 g (kremówka 36%)
  • truskawki

Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. BEZA:

    Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy zgrabne ciasteczka, należy zachować odstęp ok 2cm z każdej strony bo urosną.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st. pieczemy ok 10min, po tym czasie zmniejszamy do 130st i suszymy ok 40 min, następnie zmniejszamy do 80st i kolejne 30 min.

    Wszystko zależy od wielkości ciastek i tego czy chcemy w środku mieć je ciągnące czy kruszące się.

  2. MASA:

    Ubijamy śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią zimne bezy, na wierzch układamy truskawki, najlepiej spożyć do 12h.

    Same suche bezy można przechowywać w szczelnym zamknięciu nawet kilka tygodni.

Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami – dodatkowe informacje

NIGDY nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, można pod koniec sprawdzić czy nas zadowala beza, ale nie wcześniej niż po 60 minutach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezowe baranki i wieniec z gniazdek
Następny przepis: Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode