Bezowe baranki i wieniec z gniazdek

Bezowe baranki i wieniec z gniazdek

Wypróbuj nasz przepis na bezowe baranki i wieniec z gniazdek na Wielkanoc. Te piękne, ręcznie robione wypieki będą niewątpliwie przyciągać uwagę na świątecznym stole. Co więcej, zrób swoje własne gniazdka i naucz się jak malować baranka. Oprócz zadowolenia z własnoręcznego przygotowania tych wspaniałych deserów, możesz odkryć nowe pasje i rozbudzić swoją kreatywność. Czyż nie brzmi to fascynująco? Przygotuj więc apron, ściśnij rękawy i zanurz się w przygodę z bezowymi barankami i wiankiem z gniazdek! Jedno jest pewne – twój stół wielkanocny będzie wyglądał jak nigdy dotąd!

Składniki:

  • Białka w temperaturze pokojowej (jedno białko średnio waży 30g)
  • Drobny cukier do wypieków (na 1 białko przypada 50g cukru)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Tylki: witon: 1M, 5, 10
  • Barwnik spożywczy w żelu

Bezowe baranki i wieniec z gniazdek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Białka w temp. pokojowej ubić na sztywną masę. Gdy zaczną się robić tzw. chmurki dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce. Między każdym dodaniem ubijać 1-2 min.
  2. Całość ubijać tak długo, aż cały cukier zostanie dodany i nie będzie wyczuwalny między palcami.
  3. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać do połączenia.
  4. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Robić gniazdka jedno obok drugiego tworząc koła. Najpierw nałożyć jedno małe koło, a następnie boki coraz wyżej, aby utworzyło się gniazdko. Wszystkie gniazdka musza się dotykać i utworzyć koło.
  5. Zmienić tylkę na płaską okrągłą i wyciskać kółka obok siebie tworząc kształt baranka. Dorobić pyszczek i nogi.
  6. Blaszki przełożyć do piekarnika i suszyć bezy w 80 stopniach termoobieg przez 3-4 godziny.
  7. Na wysuszonych bezach namalować oczy i pyszczek barwnikiem spożywczym w żelu i wykałaczką.
  8. Gniazdka nadziewać np. kremem śmietankowym i owocami.

xxxx – dodatkowe informacje

Bezowe baranki i wieniec z gniazdek należy suszyć w niskiej temperaturze wtedy maja idealny śnieżnobiały kolor. Nie przyspieszamy tego procesu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezmączny wrap
Następny przepis: Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode