Bezowe baranki i wieniec z gniazdek
Wypróbuj nasz przepis na bezowe baranki i wieniec z gniazdek na Wielkanoc. Te piękne, ręcznie robione wypieki będą niewątpliwie przyciągać uwagę na świątecznym stole. Co więcej, zrób swoje własne gniazdka i naucz się jak malować baranka. Oprócz zadowolenia z własnoręcznego przygotowania tych wspaniałych deserów, możesz odkryć nowe pasje i rozbudzić swoją kreatywność. Czyż nie brzmi to fascynująco? Przygotuj więc apron, ściśnij rękawy i zanurz się w przygodę z bezowymi barankami i wiankiem z gniazdek! Jedno jest pewne – twój stół wielkanocny będzie wyglądał jak nigdy dotąd!
admin
Składniki:
- Białka w temperaturze pokojowej (jedno białko średnio waży 30g)
- Drobny cukier do wypieków (na 1 białko przypada 50g cukru)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Tylki: witon: 1M, 5, 10
- Barwnik spożywczy w żelu
Bezowe baranki i wieniec z gniazdek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Białka w temp. pokojowej ubić na sztywną masę. Gdy zaczną się robić tzw. chmurki dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce. Między każdym dodaniem ubijać 1-2 min.
- Całość ubijać tak długo, aż cały cukier zostanie dodany i nie będzie wyczuwalny między palcami.
- Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać do połączenia.
- Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Robić gniazdka jedno obok drugiego tworząc koła. Najpierw nałożyć jedno małe koło, a następnie boki coraz wyżej, aby utworzyło się gniazdko. Wszystkie gniazdka musza się dotykać i utworzyć koło.
- Zmienić tylkę na płaską okrągłą i wyciskać kółka obok siebie tworząc kształt baranka. Dorobić pyszczek i nogi.
- Blaszki przełożyć do piekarnika i suszyć bezy w 80 stopniach termoobieg przez 3-4 godziny.
- Na wysuszonych bezach namalować oczy i pyszczek barwnikiem spożywczym w żelu i wykałaczką.
- Gniazdka nadziewać np. kremem śmietankowym i owocami.
xxxx – dodatkowe informacje
Bezowe baranki i wieniec z gniazdek należy suszyć w niskiej temperaturze wtedy maja idealny śnieżnobiały kolor. Nie przyspieszamy tego procesu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezmączny wrap
Następny przepis: Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami