Bezglutenowy chleb gryczany
Chleb gryczany bezglutenowy to propozycja dla tych, którzy starają się utrzymać zdrową, zbilansowaną dietę oraz dla osób cierpiących na celiakię. Ten niezwykle aromatyczny, pełen błonnika wypiek, wprowadzi urozmaicenie do codziennego menu. Przygotowany według tego przepisu, bezglutenowy chleb gryczany znakomicie nada się zarówno na kanapki, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. Alternatywa dla tradycyjnych pieczyw, oferująca nowe, interesujące smaki, a przy tym mogąca przynieść korzyści zdrowotne. Bezpieczny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, a jednocześnie smaczny i łatwy do przyrządzenia. Spróbuj zrobić go samodzielnie w domu!
admin
Składniki:
- 220 g. mąki gryczanej
- 90 g. mąki z tapioki
- 50 g. mąki ryżowej
- 7 g. suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki mielonego lnu
- 2 garści ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
- 360 ml. cieplej wody
Bezglutenowy chleb gryczany – jak zrobić?
- Suche składniki wrzucamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy mikserem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Przelewamy ciasto do formy, zakrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć do linii blachy. Wierzch smarujemy olejem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie uchylamy piekarnik i chłodzimy chleb przez jakieś 15 minut, po czym wyjmujemy go z formy, kładziemy na ruszcie piekarnika i suszymy. Chleb kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Bezglutenowy chleb gryczany – dodatkowe informacje
Używam keksówki dł. 22 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)
Następny przepis: Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy makowej