Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy makowej

Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy makowej

Seromakowiec to tradycyjne polskie ciasto, które rozpływa się w ustach, pełne jest smaku i aromatu. Przepis, który chcemy Ci przekazać to wersja bezglutenowa tego ulubionego wypieku. Dzięki zastosowaniu gotowej masy makowej, przygotowanie tego ciasta jest znacznie prostsze i szybsze. Bezglutenowy Seromakowiec idealnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej czy też osób, które są po prostu wielbicielami ciasta makowego. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak niesamowicie pyszne jest to ciasto makowe bezglutenowe. Pachnące, delikatne i pełne makowego smaku. Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Masa makowa:
  • 850-900 g gotowej masy makowej Helio**
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów lub innych orzechów
  • 70 g wiórków kokosowych Helio
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 1 – 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)

Bezglutenowy seromakowiec z gotowej masy makowej – jak zrobić?

  1. Masę makową łączymy z jajkami, wiórkami, mielonymi orzechami i budyniem. Masę makową wylewamy do blachy o wymiarach ok. 25×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier z wanilią i cukier puder. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką z masą serową.
  3. Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera za szybko się przyrumienił, przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową. Po upieczeniu seromakowiec zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przynajmniej przez ok. 30 minut. Ostygnięte ciasto odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na całą noc.

Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy makowej – dodatkowe informacje

* Seromakowca można udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową. **Masa Helio jest bezglutenowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowy łosoś w kubraczku
Następny przepis: Bezmączny wrap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode