Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo – koperkowym

Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo – koperkowym

Czy szukasz smacznego, zdrowego przepisu, który możesz podać na sniadanie lub lunch? Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym to strzał w dziesiątkę. Są pożywne, ale lekkie, doskonale smakują zarówno na zimno, jak i gorąco. Jest to potrawa, którą warto wprowadzić do naszego jadłospisu. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę bezglutenową, czy po prostu szukasz nowych, interesujących przepisów na dania z warzyw – te placki z pewnością będą hit na Twoim stole. Zrób sobie przysługę i daj szansę tym placuszkom, niezależnie od pory dnia.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 100 g maki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cebulki drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz

Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo – koperkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Cukinie umyj, nie obieraj z skórki, lecz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku, który się pojawi. Cukinie przełóż do miski, dodaj jajko, stopniowo wsypuj mąkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki z każdej strony około 3-4 minut (masę nakładaj łyżką).

Bezglutenowe placuszki z cukinii – dodatkowe informacje

Gotowe placuszki z cukinii bez glutenu można podać z jogurtowo-koperkowym sosem lub innym. Przepis na sos znajdziesz na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowe placuszki amarantusowe z bananem
Następny przepis: Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode