Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo – koperkowym
Czy szukasz smacznego, zdrowego przepisu, który możesz podać na sniadanie lub lunch? Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-koperkowym to strzał w dziesiątkę. Są pożywne, ale lekkie, doskonale smakują zarówno na zimno, jak i gorąco. Jest to potrawa, którą warto wprowadzić do naszego jadłospisu. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę bezglutenową, czy po prostu szukasz nowych, interesujących przepisów na dania z warzyw – te placki z pewnością będą hit na Twoim stole. Zrób sobie przysługę i daj szansę tym placuszkom, niezależnie od pory dnia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 100 g maki jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka cebulki drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo – koperkowym – jak zrobić?
-
1.
Cukinie umyj, nie obieraj z skórki, lecz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku, który się pojawi. Cukinie przełóż do miski, dodaj jajko, stopniowo wsypuj mąkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki z każdej strony około 3-4 minut (masę nakładaj łyżką).
Bezglutenowe placuszki z cukinii – dodatkowe informacje
Gotowe placuszki z cukinii bez glutenu można podać z jogurtowo-koperkowym sosem lub innym. Przepis na sos znajdziesz na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowe placuszki amarantusowe z bananem
Następny przepis: Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)