Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją

Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją

Odkryj smak prawdziwej przyjemności z Bezglutenowymi batonikami owsianymi z płatkami róży i lukrecją. Te wyjątkowe batoniki bezglutenowe to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. Kombinacja owsianych płatków, aromatycznej lukrecji i subtelnego smaku płatków róży tworzy niepowtarzalny smak, który zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych przekąsek. Bez względu na to, czy szukasz idealnej przekąski na drogę, posiłku po treningu czy po prostu chcesz zaspokoić chęć na coś słodkiego, te batoniki na pewno spełnią Twoje kulinarnie wyobrażenia. Przepis jest prosty, a efekt końcowy naprawdę warty będzie wysiłku.

Składniki:

  • Składniki na 6 batoników:
  • 90 g. płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki preparowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki amarantusa ekspondowanego
  • 2 łyżki ziarenek chia
  • 1 łyżka mielonego korzenia lukrecji
  • 3 łyżki płatków dzikiej róży
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • ok. 45 ml. rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją – jak zrobić?

  1. 1.

    Miód rozpuszczamy razem z olejem kokosowym. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej wraz z miodem, wodę i wodę różaną – mieszamy.

  2. Masę przygotowaną w poprzednim kroku wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy ją mokrą dłonią. Polewamy syropem klonowym na wierzchu.

  3. Piezemy batoniki przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

  4. Po schłodzeniu batoników kroimy je na pół wzdłuż, a następnie dzielimy na 3 części.

Słowa kluczowe: batoniki bezglutenowe

Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją – dodatkowe informacje

Batoniki są lekko słodkie, jeśli lubisz słodsze przekąski, daj więcej miodu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz wigilijny na zakwasie. Prosty w przygotowaniu
Następny przepis: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode