beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

Beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami to przepis, który pozwoli ci poczuć smak prawdziwej radości. Delikatna i chrupiąca beza tworzy harmonię ze słodką i kremową bitą śmietaną, a całość dopełniona jest przez aromatyczny serek mascarpone. Starannie wybrane owoce dodają nie tylko pięknego wyglądu, ale przede wszystkim przynoszą deserowi naturalną słodycz oraz orzeźwienie. Jest to idealny wybór na deser, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i zaskoczy wszystkich gości pięknym wyglądem. Bez względu na to, czy szukasz czegoś na specjalną okazję, czy chciałbyś po prostu poczęstować swoją rodzinę, ten przepis zawsze jest dobrym wyborem.

Składniki:

  • beza:
    • 6 białek
    • 300 g drobnego cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
  • Krem:
    • 250ml śmietany kremówki 36%
    • 250g serka mascarpone
    • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Owoce do dekoracji ok. 300g

Beza z bitą śmietaną, mascarpone i owocami – jak zrobić?

  1. Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce), ubijając na lśniącą pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  2. Wyłóż ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłą formę.
  3. Nastaw piekarnik na 170 stopni, a po włożeniu bezy zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezę przez 100 minut. Po tym czasie nie wyjmuj bezy z piekarnika, pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (wyjęcie z piekarnika spowoduje, że będzie gumiasta w środku).
  4. Gotową bezę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet przez 2 tygodnie.

Krem:

Ubij śmietanę na sztywno, stopniowo dodaj ser mascarpone i delikatnie ubij. Wyłóż krem na środek bezy.

Udekoruj owocami według własnego uznania.

Słowa kluczowe: tort bezowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, beza z bitą śmietaną

Porady – dodatkowe informacje

Staraj się nałożyć krem i owoce przed samym podaniem bezy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii
Następny przepis: Bezalkoholowe mojito truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode