BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY (LA BESCIAMELLA)

BESZAMEL – SOS BESZAMELOWY (LA BESCIAMELLA)

Beszamel, znany również jako sos beszamelowy lub besciamella, to klasyka francuskiej i włoskiej kuchni, stanowiąc fundamentalny element wielu dań takich jak lasagna, zapiekanki czy makarony. Sos beszamelowy jest delikatnie kremowy, o gładkiej i aksamitnej konsystencji. W swojej podstawowej wersji składa się zaledwie z trzech składników: masła, mąki i mleka. Istnieje jednak wiele wariacji tego przepisu i można do niego dodawać różne przyprawy. Dietetyczny beszamel to zdrowa opcja dla tych, którzy chcą zwrócić większą uwagę na swoje odżywianie, bez rezygnowania z ulubionych potraw. Beszamel to zdecydowanie sos, którego przepis warto znać.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 50 gramów masła
  • 40 gramów mąki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)

Beszamel – sos beszamelowy (la besciamella) – jak zrobić?

  1. Podgrzać mleko.
  2. W osobnym rondelku rozpuścić masło, poczym wsypać mąkę i energicznie mieszając (drewnianą łyżką lub frustą) podsmażyć przez ok. 1 min. na zloty kolor.
  3. Teraz ciagle mieszając dodawać cieńkim strumieniem gorące mleko. Cięgle mieszając doprowadzić do wrzenia.
  4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Gotować przez ok. 2 min. do momentu aż beszamel zgęstnieje.

Słowa kluczowe: dietetyczny beszamel, besciamella, beszamel przepis, beszamel.

BESZAMEL – dodatkowe informacje

Sos ma wyjść gładki i nie powinno być w nim grudek. Dlatego stale trzeba go mieszać. Jeśli z niewiadomych powodów zdarzy się tak, że w sosie powstaną grudki, można przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem.

Jeżeli nie zamierzamy od razu używać sosu, jego wierzch należy przykryć folią spożywczą (tak, aby przylegała do powierzchni sosu), w ten sposób nie powstanie kożuch.

Sos można przechowywać przez 4 dni w lodówce.

Gęstość sosu zależy od ilości dodanej mąki. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos (bo np. używamy suchego makaronu do lasagni) należy dodać mniej mąki. A gdy sos wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy
Następny przepis: Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode