Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy

Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy

Befsztyk tatarski, znany również jako tatar wołowy, to wyśmienite danie, które zyskało popularność na całym świecie. Pochodzi od koczowniczych Tatarów, którzy sprytnie potrafili przyrządzać posiłki z niemalże wszystkiego, co mieli pod ręką. To danie to idealna propozycja dla miłośników mięsa, szczególnie tych, którzy cenią sobie niepowtarzalne smaki. Składniki na tatar są proste, ale wynik końcowy jest smaczny i satysfakcjonujący. Odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią podkreślić wyjątkowy smak tak prostej potrawy, jaką jest tatar. Choć danie to może wydawać się nieco ekstremalne, to z pewnością warto spróbować.

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego
  • oliwa z oliwek
  • 4 żółtka
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • kilka grzybów marynowanych
  • 3 rzodkiewki
  • sól, pieprz

Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy – jak zrobić?

  1. Ogórki, grzyby i cebulę kroimy w kostkę.
  2. Mięso drobno siekamy, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z oliwą.
  3. Formujemy z mięsa kule, lekko je ugniatamy, kładziemy na talerzu i w środku każdej porcji robimy zagłębienie.
  4. W przygotowanych dołkach umieszczamy po jednym żółtku.
  5. Dookoła mięsa układamy drobno pokrojone grzyby marynowane, cebulę, ogórki i przecięte rzodkiewki.
  6. Befsztyk tatarski schładzamy w lodówce.

Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy – dodatkowe informacje

Z uwagi na surowe mięso i żółtko, nie zostawiajmy tatara do następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bazyliowy sos pesto
Następny przepis: Beszamel - Béchamel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode