BESZAMEL – SOS BESZAMELOWY (LA BESCIAMELLA)
Beszamel, znany również jako sos beszamelowy lub besciamella, to klasyka francuskiej i włoskiej kuchni, stanowiąc fundamentalny element wielu dań takich jak lasagna, zapiekanki czy makarony. Sos beszamelowy jest delikatnie kremowy, o gładkiej i aksamitnej konsystencji. W swojej podstawowej wersji składa się zaledwie z trzech składników: masła, mąki i mleka. Istnieje jednak wiele wariacji tego przepisu i można do niego dodawać różne przyprawy. Dietetyczny beszamel to zdrowa opcja dla tych, którzy chcą zwrócić większą uwagę na swoje odżywianie, bez rezygnowania z ulubionych potraw. Beszamel to zdecydowanie sos, którego przepis warto znać.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 50 gramów masła
- 40 gramów mąki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
Beszamel – sos beszamelowy (la besciamella) – jak zrobić?
- Podgrzać mleko.
- W osobnym rondelku rozpuścić masło, poczym wsypać mąkę i energicznie mieszając (drewnianą łyżką lub frustą) podsmażyć przez ok. 1 min. na zloty kolor.
- Teraz ciagle mieszając dodawać cieńkim strumieniem gorące mleko. Cięgle mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotować przez ok. 2 min. do momentu aż beszamel zgęstnieje.
Słowa kluczowe: dietetyczny beszamel, besciamella, beszamel przepis, beszamel.
BESZAMEL – dodatkowe informacje
Sos ma wyjść gładki i nie powinno być w nim grudek. Dlatego stale trzeba go mieszać. Jeśli z niewiadomych powodów zdarzy się tak, że w sosie powstaną grudki, można przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem.
Jeżeli nie zamierzamy od razu używać sosu, jego wierzch należy przykryć folią spożywczą (tak, aby przylegała do powierzchni sosu), w ten sposób nie powstanie kożuch.
Sos można przechowywać przez 4 dni w lodówce.
Gęstość sosu zależy od ilości dodanej mąki. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos (bo np. używamy suchego makaronu do lasagni) należy dodać mniej mąki. A gdy sos wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy
Następny przepis: Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK