Bazyliowa zupa krem

Bazyliowa zupa krem

Bazyliowa zupa krem to przepis, który łączy klasyczną elegancję z prostotą wykonania. Ten aksamitny krem bazyliowy to istny majstersztyk kulinarny, który zaskakuje intensywnością smaku i blaskiem koloru. Bazyliowy akcent przywołuje wspomnienia o śródziemnomorskich szlakach pełnych zieleni. Każda łyżka tej zdumiewającej zupy to doświadczenie pełne aromatycznej bazylii, która stopniowo uwalnia swój smak, wprowadzając nas w świat pełen doznań. Niezwykle kuszący, bogaty smak tego kremu przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak więc, jeśli szukasz inspiracyjnego pomysłu na zupę, ta bazyliowa zupa krem jest propozycją właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora
  • 5 ziemniaków
  • korzeń pietruszki
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz biały
  • 1 szkl liści bazylii
  • groszek ptysiowy/grzanki

Bazyliowa zupa krem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do 2l wrzątku z kostką rosołową i gotuję do czasu aż zaczną być miękkie. Wtedy wrzucam kalafior pokrojony na małe różyczki i gotuję jeszcze do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Odstawiam aby zupa trochę ostygła, wrzucam bazylię i miksuję. Ponownie podgrzewam przed podaniem.

Posypuję grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Bazyliowa zupa krem – dodatkowe informacje

Zamiast bazylii można dodać liście mięty, zupa będzie równie pyszna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ
Następny przepis: Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode