bawole oczko

bawole oczko

Odkryj radość domowego pieczenia z naszym przepisem na bawole oczka – tradycyjne, polskie ciasteczka. Te małe, kruche łakocie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każde z nich składa się z dwóch miękkich, słodko-korzennych krążków piernika, połączonych kremem i przyozdobionych konfiturą owocową w środku, tworząc unikalny wygląd przypominający oko bawoła. Śmiało można powiedzieć, że nie ma domowego obiadu na święta bez tych eleganckich ciasteczek. Krąg bawola gości na stołach polskich domów, sprawiając, że każda okazja jest wyjątkowa. Bawole oczka to prawdziwa gratka dla każdego łasucha.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • marmolada twarda

Bawole oczko – jak zrobić?

  1. Margarynę utrzeć z pudrem
  2. Dodać żółtka
  3. Wsypać mąki
  4. Wyrobić mikserem. Masa będzie gęsta.
  5. Dłońmi formować kulki i spłaszczać je
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  7. W każdym ciastku na środku zrobić wgłębienie palcem
  8. Tam za pomocą rękawa cukierniczego wkładać nadzienie
  9. Piec w 180 st ok. 20 min do lekkiego zrumienienia

bawole oczko – dodatkowe informacje

Można posypać pudrem po ostudzeniu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Batony a'la Bounty
Następny przepis: Bawole oczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode