Batony proteinowe
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić batony białkowe domowej roboty? Dzięki temu przepisowi rozwiążecie ten problem i zyskacie naturalne, zdrowe przekąski do konsumpcji przed lub po treningu. Batony proteinowe są znacznie zdrowszą alternatywą dla tych, które możemy kupić w sklepie, a do ich przygotowania potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników. Zamiast sztucznych dodatków i konserwantów, dostarczą waszemu organizmowi mnóstwo białka i innych niezbędnych składników odżywczych. Więc jeśli szukacie przepisu na domowe batony proteinowe, macie go tutaj. Spróbujcie sami, a przekonacie się, jak proste to jest!
admin
Składniki:
- 220 g namoczonych wcześniej daktyli
- 160 g wiórków kokosowych
- 150 g odżywki białkowej (użyłam waniliowej z Olimpu)
- 160 g oleju kokosowego
Przepis na batony białkowe domowej roboty
- Namoczone wcześniej daktyle blendujemy.
- Rozpuszczamy olej kokosowy w garnuszku, dodając powoli odżywkę i mieszając aż do uzyskania gęstej masy.
- Przekładamy do misy, dodajemy wiórki kokosowe i daktyle.
- Mieszamy aż zacznie gęstnieć.
- Batoniki formujemy rękami bądź wkładamy do naczynia, a po stwardnieniu kroimy.
- Po około 2 godzinach w lodówce masa będzie gotowa do porcjowania.
* Z przepisu wychodzi aż 10 batonów po około 80g, możesz użyć połowę mniej składników, aby uzyskać 5 batonów.
Smacznego!
Batony proteinowe – dodatkowe informacje
Można zabierać ze sobą wszędzie jako drugie śniadanie