Batony owsiane (bez cukru)

Batony owsiane (bez cukru)

Ten przepis na batoniki owsiane bez dodatku cukru to idealna propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się smaczną przekąską, jednocześnie dbając o zdrowie. Przygotowanie tych batonów jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a dzięki rodzajom składników, które możemy sami dobierać, możemy je dostosować do naszego gustu. Baton zbożowy z płatków owsianych to doskonałe połączenie zdrowia i smaku. Satysfakcjonujący, sycący batonik, który możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek – do pracy, na trening lub na wycieczkę. Odkryj smak i korzyści zdrowotne płatków owsianych z tym przepisem.

Składniki:

  • 270 g płatków owsianych
  • 90 g bakalii (pokrojone morele, śliwki, żurawina itp)
  • 120 g masła
  • 120 g miodu

Przepis na batony owsiane (bez cukru)

  1. Wymieszaj dokładnie bakalie i płatki. Wyłóż połowę prostokątnej blaszki papierem do pieczenia (boki i dno).
  2. Podgrzej masło i miód w garnuszku, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie i płatki, i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównaj i przyciśnij mocno.
  3. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut, aż ciasto będzie rumiane i złociste. Wyjmij z piekarnika, pokrój na 9 kwadratowych kawałków i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu pokrój jeszcze raz. Gotowe 🙂

    Smacznego!

Batony owsiane (bez cukru) – dodatkowe informacje

Możecie użyć ulubionych dodatków np. orzechów czy czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Batony a'la Bounty
Następny przepis: Bawole oczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode