batoniki śniadaniowe
Zaczynaj swój dzień od zdrowego i smacznego posiłku, którym są batoniki śniadaniowe. Te niezwykle odżywcze batony, możesz przygotować samodzielnie w domu! Prosty przepis zawiera wiele zdrowych składników, które dostarczą Ci energii na cały dzień. Dobre dla ciebie i dla Twojego smaku, batony śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub chcą schudnąć bez rezygnacji z pysznych przekąsek. Nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników, a efekt końcowy zawsze jest imponujący. Ciesz się domowymi batonikami i zadbaj o swoje zdrowie od samego rana!
admin
Składniki:
- 200 gramów płatków owsianych górskich
- 40 gramów otrębów (użyłam pszenne)
- 90 gramów migdałów
- 100 gramów słonecznika
- 130 gramów suszonej żurawiny (użyłam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 60 gramów masła
- 150 gramów miodu
- 100 gramów brązowego cukru
- 2 szczypty soli
Batoniki śniadaniowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nią otręby i płatki owsiane, podsuszyć je przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, migdały pokroić na plasterki i również podprażyć w ten sam sposób. Morele pokroić na mniejsze kawałki. Morele, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać. Masło roztopić w dużym rondlu, dolać miód i wsypać cukier, sól, smażyć wszystko przez minutkę do rozpuszczenia cukru. Do rondla wsypać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać, by syrop pokrył wszystkie bakalie. Blachę o wymiarach 24×28 cm lub blachę kwadratową o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć gorąca masę, rozprowadzić łyżką, poczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką (uważajcie, by się nie poparzyć!) -
2.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i przypiekać dopóki masa się nie zezłoci (u mnie około 22 minuty).
batoniki śniadaniowe – dodatkowe informacje
Kroić po ostudzeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Batoniki Nesquik
Następny przepis: Batony owsiane (bez cukru)