Batat na parze z masłem ziołowym

Batat na parze z masłem ziołowym

Batat na parze z masłem ziołowym to wyjątkowo proste danie o wyrazistym, wykwintnym smaku, które można przyrządzić w zaledwie kilka minut. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, z dodatkiem wyrazistego masła ziołowego, dla niepowtarzalnej mieszanki smaków. Ta metoda przygotowania pozwala zachować najwięcej witamin i minerałów w batatach, a także podkreśla ich naturalnie słodką, smaczną pulę. Czy szukasz sposobu na różnorodne, ale proste danie? A może chcesz skosztować czegoś innego? Bataty gotowane na parze mogą być idealnym rozwiązaniem, niezależnie od Twojego kulinarnej wizji.

Składniki:

  • 1 duża słodkia ziemniaka
  • sól
  • 2 pełne łyżki masła ziołowego

Batat na parze z masłem ziołowym – jak zrobić?

  1. Batat obrać, przekroić na ćwiartki.
  2. Umieścić w garnku do gotowania na parze (sicie, nakładce lub parowarze). W dolny pojemnik nalać wody. Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć. Podajemy na świeżo (wyjmować ostrożnie bo są bardziej rozpadające niż ziemniaki). Na gorące kłaść masło (proponuję mrożone wyjąć chwilę wcześniej by łatwiej się topiło). Bataty tak gotowane wyśmienicie komponują się z naszym bukietem warzyw, delikatnym drobiem gotowanym, rybą, jajkiem sadzonym, gotowanymi pulpetami w sosie.

Porady – Batat na parze z masłem ziołowym

Do zrobienia tej porcji masła ziołowego trzeba użyć: 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół (można użyć różnych – do masła szykowanego do ryb daję podstawowe – nie za agresywne smakowo – natka pietruszki, koper, kilka listków bazylii), pieprz cytrynowy szczypta, szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli. Ja przygotowuję masło na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami, a potem zamrażam w porcjach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz z knedlami drożdżowymi
Następny przepis: Batoniki Nesquik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode