Barszcz z knedlami drożdżowymi

Barszcz z knedlami drożdżowymi

Barszcz z knedlami drożdżowymi to tradycyjna, polska propozycja na ciepłe danie. Jest to zupa o intensywnym, czerwonym kolorze, której smak idealnie podkreślają miękkie, pulchne knedle drożdżowe. Sam barszcz sprawdzi się jako wywar z warzyw, który jest smaczny i aromatyczny, idealny na chłodne, zimowe dni. Do tego, knedle drożdżowe, które są delikatne i sycące. To danie pełne jest składników odżywczych, a zarazem niskokaloryczne. To danie idealnie wpisuje się w tradycyjną, polską kuchnię, a znakomicie przygotowany barszcz z knedlami drożdżowymi z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Składniki:

  • Barszcz:

    5 średnich obranych ziemniaków (łącznie 400 g)

    3 duże obrane marchewki (łącznie 450 g)

    350 g tartych buraków na zupę (ze słoika)

    4 ząbki czosnku

    1 pęczek natki pietruszki

    4 łyżki koncentratu pomidorowego

    5 szklanek bulionu warzywnego

    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)

    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    cukier do smaku (wg uznania)

    kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku (wg uznania)

  • Knedle drożdżowe:

    350 g mąki pszennej

    3 jajka

    1/2 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)

    7 g drożdży suchych

    15 g pokruszonych grzybów suszonych

    2 łyżki majeranku suszonego

    1 łyżka kminku całego

    1 łyżka pieprzu ziołowego

    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)

    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)

  • Dodatkowo:

    stopione masło do posmarowania ugotowanych knedli

Barszcz z knedlami drożdżowymi – jak zrobić?

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę – w talarki, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wrzucić do bulionu – gotować 10 min. Po tym czasie dodać koncentrat, buraczki i posiekana natkę. Gotować jeszcze około 10 min. Zupę przyprawić wg uznania.
  2. Składniki na knedle dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić na około 30 min w ciepłym miejscu, by ciasto urosło.
  3. Z ciasta formować duże knedle.
  4. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 10 min od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. W trakcie gotowania knedle przewracać, by równomiernie się ugotowały. Gotowe knedle odcedzić i polać stopionym masłem. Podawać razem z przygotowanym barszczem.

Barszcz z knedlami drożdżowymi – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzi 10 dużych knedli. Zupa z knedlami jest smacznym daniem, które warto spróbować. Warto zauważyć, że zamiast polać knedle masłem, można je na nim zrumienić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bardzo prosty tort chałwowy
Następny przepis: basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode