barszcz wegetariański

barszcz wegetariański

Wprowadź swoją kuchnię w świat bogactwa smaku i aromatów z daniami bezmięsnymi. Przedstawiamy przepis na wegetariański barszcz czerwony. To ukraińska interpretacja klasycznego dania, która zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy po prostu szukają odmiany w codziennym jadłospisie. Oba warianty, zarówno barszcz wegetariański jak i tradycyjny, są pełne głębokich smaków, ale nasza wersja wegetariańska wyróżnia się lekkością i wyjątkowo świeżym smakiem.

Składniki:

  • 8 ugotowanych na parze buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • 2 litry wody
  • sok z połowy limonki
  • 4 ząbki czosnku

Barszcz wegetariański – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę drobno kroimy, dodajemy ziela i liście, następnie gotujemy ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączamy i przecedzamy bulion. Obieramy jabłko i buraki, ścieramy na tarce.
  2. Do bulionu dodajemy zgniecione 4 ząbki czosnku, starte buraki i jabłko, dodajemy sok z limonki i resztę przypraw.
  3. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zostawiamy żeby naciągnęło smakiem.
  4. Po ok. 1-2 godzinach odcedzamy i mamy pyszny klarowny barszcz czerwony.

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak można dodać trochę wywaru z suszonych grzybów lub odrobinę pasty miso, wtedy barszcz nabierze oryginalnego smaku.
Ugotowaną włoszczyznę możemy wykorzystać i zrobić z niej tradycyjną sałatkę warzywną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz szczawiowy z jajkiem
Następny przepis: Barszcz wigilijny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode