Barszcz wigilijny
Składniki:
- 0,5 selera
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- por
- cebula
- 4 buraki
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 5 dag suszonych grzybów
- 3 szklanki kwasu buraczanego
- 1-2 łyżeczki soli
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta majeranku
Barszcz wigilijny – jak zrobić?
-
1.
Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami zimnej wody, zostawić na kilka godzin. Ugotować do miękkości. Wywar przelać przez sitko, zostawić do przygotowania barszczu. Grzyby można wykorzystać do przygotowania uszek.
-
2.
Buraki umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka razem z burakami, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym, zalać dwoma litrami zimnej wody, Gotować przez 1-1,5 godziny. Wywar jarzynowy odcedzić i połączyć z grzybowym.
Następnie dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego. Staropolska kuchnia podaje taką zasadę: na około 1,5 litra wywaru dolewamy 0,5 litra kwasu buraczanego.
-
3.
Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia i wyłączamy. Doprawić solą, cukrem, sokiem cytrynowym i roztartymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ja dosypuję jeszcze trochę majeranku. Można go jednak pominąć.
Barszcz wigilijny – dodatkowe informacje
Najlepiej przygotować staropolski barszcz wigilijny dzień wcześniej, schować do lodówki aby smaki się “przegryzły”, a potem na kolację tylko podgrzać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: barszcz wegetariański
Następny przepis: Bezglutenowe batoniki owsiane z płatkami róży i lukrecją