barszcz wegetariański
Wprowadź swoją kuchnię w świat bogactwa smaku i aromatów z daniami bezmięsnymi. Przedstawiamy przepis na wegetariański barszcz czerwony. To ukraińska interpretacja klasycznego dania, która zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy po prostu szukają odmiany w codziennym jadłospisie. Oba warianty, zarówno barszcz wegetariański jak i tradycyjny, są pełne głębokich smaków, ale nasza wersja wegetariańska wyróżnia się lekkością i wyjątkowo świeżym smakiem.
admin
Składniki:
- 8 ugotowanych na parze buraków
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól morska
- pieprz ziołowy
- majeranek
- 2 litry wody
- sok z połowy limonki
- 4 ząbki czosnku
Barszcz wegetariański – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę drobno kroimy, dodajemy ziela i liście, następnie gotujemy ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączamy i przecedzamy bulion. Obieramy jabłko i buraki, ścieramy na tarce.
- Do bulionu dodajemy zgniecione 4 ząbki czosnku, starte buraki i jabłko, dodajemy sok z limonki i resztę przypraw.
- Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zostawiamy żeby naciągnęło smakiem.
- Po ok. 1-2 godzinach odcedzamy i mamy pyszny klarowny barszcz czerwony.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak można dodać trochę wywaru z suszonych grzybów lub odrobinę pasty miso, wtedy barszcz nabierze oryginalnego smaku.
Ugotowaną włoszczyznę możemy wykorzystać i zrobić z niej tradycyjną sałatkę warzywną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz szczawiowy z jajkiem
Następny przepis: Barszcz wigilijny