barszcz ogórkowy

barszcz ogórkowy

Podróżujmy kulinarne trasy Wschodniej Europy z tym przepisem na barszcz ogórkowy. Uważany za prawdziwe comfort food, zawiera wiele składników, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Zdecydowane, kwasne nuty ogórków kiszonych perfekcyjnie komponują się z delikatnością ziemniaków i innymi warzywami. Charakterystyczny, głęboki smak barszczu ogórkowego zawdzięcza on m.in. liściom laurowym i ziarnem pieprzu. To danie, które pamięta nasze babcie, przetrwało próbę czasu i do dziś rozgrzewa w chłodne dni, przynosząc ukojenie i domowy komfort. Właśnie tam, megst miłośników słodko-kwaśnych smaków, znajduje się sekret tego przepisu.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • kostka rosołowa mięsna
  • pół łyżki wegety
  • torebka barszczu białego
  • pól główki czosnki
  • 2 laski zwyczajnej (lub jakiejś innej kiełbasy)
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • mała śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz lub maga
  • ogórki korniszony 6 większych
  • kwas z ogórków

Barszcz ogórkowy – jak zrobić?

  1. – sposób przygotowania: Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową, pół łyżki wegety. wlać dobrze wymieszany barszcz biały z torebki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony czosnek. kiełbasę podsmażyć pokrojoną w kostkę i również dodać do zupy..ugotowane jajka wkroić do barszczu. cebule pokrojoną drobną podsmażyć na złoty kolor i ją również dodać. Mąkę i pół małej śmietany (najlepiej 18%) rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę. na końcu dodać ogórki pokrojone w kostkę i wlać pół szklanki kwasu z ogórków. Doprawić do smaku pieprzem lub magą ponownie przegotować.

Barszcz ogórkowy – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś ma np. żurek lub w butelce barszcz lub też zakwas własnej roboty, to też może być.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz kwaszony z buraków
Następny przepis: Barszcz Syberyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode