Barszcz Syberyjski

Barszcz Syberyjski

Podróżuj z nami do najchłodniejszych zakątków Syberii po przepis na tradycyjny, tajemniczy i wyjątkowo aromatyczny barszcz syberyjski. To danie, słynące ze swojego intensywnego smaku i niepowtarzalnej konsystencji, jest głęboko zakorzenione w rosyjskiej kulturze kulinarnej. Wschodnia tradycja przeplata się tutaj z nutami rodem z surowego, syberyjskiego krajobrazu. Od wieków przekazywany z pokolenia na pokolenie, barszcz syberyjski jest prawdziwą perłą wśród zup, które nawet najbardziej sroga zima nie jest w stanie zatrzymać. Wybierz się na kulinarną podróż i odkryj prawdziwą potęgę Syberii w jednym garze!

Składniki:

  • -1/2 kilograma buraków
  • -25 dekagramów ziemniaków
  • -puszka białej fasolki
  • -cebula
  • -marchewka
  • -dwa ząbki czosnku
  • -1,75 litra bulionu
  • -150 mililitrów śmietany 30%
  • -pęczek pietruszki
  • -2-3 kuleczki ziela angielskiego
  • -1 duży liść laurowy

Barszcz syberyjski – jak zrobić?

  1. Buraki, ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy do garczka na tarce o grubych oczkach. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele, odrobinę soli, pieprzu i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok.15min, po tym czasie dodajemy fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek – całość gotujemy jeszcze 5-8min aż wszystkie warzywa będą odpowiednio miękkie. Następnie barszcz zabielamy śmietaną i dodajemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kolor barszczu zblakł podczas gotowania dodajemy 1-2 łyżki koncentratu buraczanego aby odzyskać kolor. Doprawiamy solą,pieprzem.

Barszcz Syberyjski – dodatkowe informacje

Dla lubiących pikantne dania, polecam dodać do barszczyu kilka kropel tabasco lub szczyptę pieprzu cayenne. Dla dbających o linię polecam zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: barszcz ogórkowy
Następny przepis: Barszcz szczawiowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode