Barszcz kwaszony z buraków

Barszcz kwaszony z buraków

Barszcz kwaszony z buraków to jeden z najbardziej charakterystycznych i cenionych smaków polskiej kuchni. Ten tradycyjny rozgrzewający rosół, o wyrazistym czerwonym kolorze, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Jego wyjątkowość tkwi w procesie kwaszenia buraków, który decyduje o głębi smaku i aromatu potrawy. Przygotowanie tej zupy jest długotrwałe, ale dowcip w tym, że większość czasu to czas oczekiwania, podczas którego buraki fermentują i nabierają swojego charakterystycznego, kwaszonego smaku. Najlepszy barszcz kwaszony powstaje z najwyższej jakości, dojrzałych buraków i dobrze dobranych przypraw.

Składniki:

  • 2 kilogramy buraków
  • łyżka cukru
  • kromka chleba razowego
  • ząbek czosnku
  • 2-4 litry wody

Barszcz kwaszony z buraków – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Umyte buraki obrać, umyć, pokroić w cząstki.

  2. 2.

    Duży słój natrzeć wewnątrz roztartym czosnkiem.

  3. 3.

    Włożyć buraki, dodać łyżkę cukru i kromkę chleba razowego.

  4. 4.

    Przykryć i pozostawić do zakwaszenia.

  5. 5.

    Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do mniejszych słoików, zamknąć, wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Słowa kluczowe: kwaszenie buraków

Barszcz kwaszony z buraków – dodatkowe informacje

Zamiast słoja może być kamienny garnek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami
Następny przepis: barszcz ogórkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode